VINARSKA DRUŽINA IZ VIPAVSKE DOLINE, PREDANA ZEMLJI IN VINU.

Rikotavi

Hišno ime, staro štiri generacije.
ZZačenja se z našim prednikom Ulrihom Vodopivcem iz rodu Nančnih, ki so ga pod italijanskimi oblastmi preimenovali v Enriko in klicali z vzdevkom Riko. V lasti je imel le hišo, košček vrta in nekaj slabe zemlje. Z marljivimi rokami je ustvaril prijeten dom svoji družini. Od tedaj se hiši reče pri Rikotavih. Hčerka Marija je pri očetu spoznala bogastvo marljivih in poštenih rok. Poročila se je s sposobnim in delavnim človekom, ki je preudarno vodil domačijo, ki mu je bila zaupana. Stari tata Silvo je bil človek, ki je zaznamoval svoje otroke in Rikotovo rodbino. Veliko posestvo z gospodarskimi poslopji je prevzel prvorojenec Rafael, ki se danes zadovoljno ozira nazaj. To, kar je prejel, je oplemenitil in predal naprej. Danes kmetijo vodi najmlajši izmed njegovih otrok, Gregor, ki si je tu ustvaril družino.

Vinogradi

Rikotavi obdelujemo pet brégov.
Imamo dobrih sedem hektarjev vinogradov ali brégov, kot rečemo po domače. Trudimo se, da vinograde obdelujemo čimbolj sonaravno. Drugače ne gre, saj imamo zemljo radi in bi jo radi ohranili rodovitno za tiste, ki bodo zanjo skrbeli za nami. Delo opravljamo tako strojno kot ročno, grozdje pa obiramo izključno ročno v zabojčke.

Vina

Vinarska dejavnost je družinska tradicija.
Prva lastna polnitev steklenic je bila opravljena jeseni 1990, ko so buteljke prvič krasile etikete z blagovno znamko Rikot. Naša posebnost je, da pridelujemo veliko različnih sort vina. Ob dobri letini jih lahko v naši kleti poskusite kar petnajst. Vina so v sicer sodobno opremljeni kleti negovana po tradicionalnih postopkih, ki jih mladi gospodar dopolnjuje z novejšimi smernicami predelave.

Sok in kis

Poleg vina sodita med naše izdelke tudi grozdni sok in vinski kis.
Grozdni sok je odlična naravna pijača, saj ne vsebuje konzervansov in nima dodanih sladkorjev. Pridelamo ga iz belega grozdja sorta rebula, ki soku daje svežino, malvazija, ki oblikuje telo in rumeni muškat, ki s svojo aromo sok zaokroži v pijačo odličnega vonja in okusa.

Vinski kis je pripravljen po tradicionalnem stoječem postopku. Zaradi dodajanja zelišč v času daljšega zorenja ima obogateno aromo.
Butično smo napolnili tudi steklenice treh posebnih: z dodatkom česna, staranega in pekočega.

Izkušnja

Vrata naše kleti so vedno odprta.
Vabljeni ste k nam na obisk, da spoznate nas, našo zemljo in delo. Lahko se sprehodite po vinogradih, se nam pridružite pri delu ali pa se z obiskom omejite le na klet. Vrata naše kleti so vedno odprta za degustacijo in klepet v prijateljskem krogu ali poslovno srečanje.

Stopite v stik

Z veseljem pokramljamo z vami!

Naslov:
Rikotova kmetija
Zalošče 15a
5294 Dornberk

Telefon
Gregor Baša
+386 31 458 856

E-mail:
vinarikot@gmail.com

facebook:
facebook.com/VinaRikot